

Owoce sezonowe to nie tylko świeżość, ale i bomba witaminowa, dlatego warto podawać je dzieciom od najmłodszych lat. Należy jednak pamiętać, że nie każdy owoc jest tolerowany przez organizm malucha. Co i kiedy podawać? Sprawdź poniższe wskazówki.
Kiedy i jakie owoce sezonowe podawać dziecku?
– od 6 miesiąca – maliny, jagody i jabłka. Maliny należy przecedzić przez sito, aby pozbyć się drobnych pestek, należy je usunąć także z pozostałych owoców,
– od 7 miesiąca – wiśnie, winogrona i gruszki, pozbywając się pestek,
– od 8 miesiąca – brzoskwinie, morele, czereśnie podając dziecku miąższ, wykluczając z owoców pestki,
– od 9 miesiąca – agrest, aronia, jeżyny i porzeczki, także w formie pozbawionej pestek,
– od 10 miesiąca – śliwki, poziomki i truskawki, obserwując bacznie czy u dziecka nie pojawi się reakcja alergiczna. W przypadku jej wystąpienia owoce można podać dopiero w okolicach drugiego roku życia.
Sezon na owoce, które będą smaczne i pożywne dla dzieci trwa od maja do listopada. Poniższa rozpiska przedstawia w jakim miesiącu można kupić/zebrać konkretne owoce:
Maj – pierwsze zbiory truskawek, rabarbar
Czerwiec – truskawki, agrest, czereśnie
Lipiec – agrest, czereśnie, truskawki, arbuzy, brzoskwinie, śliwki, maliny, porzeczki, nektarynki, wiśnie
Sierpień – arbuzy, agrest, brzoskwinie, maliny, truskawki, czereśnie, nektarynki, porzeczki, śliwki, poziomki, winogrona, jagody
Wrzesień – brzoskwinie, jagody, maliny, nektarynki, porzeczki, śliwki, winogrona, gruszki, jabłka, żurawina, jeżyny, pigwa
Październik – gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona
Listopad – gruszki, jabłka, pigwa
W zimie warto sięgać po owoce, które dobrze znoszą leżakowanie w spiżarni jak np. jabłka i gruszki. Aby móc się delektować owocami sezonowymi przez cały rok można je także zamrażać. Metoda ta jest niezwykle skuteczna, gdyż pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze owoców.
Owoce sezonowe są najzdrowsze i dostarczają witamin, które niezbędne są do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecięcego organizmu, dlatego warto podawać je dzieciom przynajmniej 2 razy dziennie. Sięgając po owoce sezonowe mamy gwarancję świeżości, a kupując je na lokalnym ryneczku czy warzywniku dbamy także o ich jakość.