

Każda kobieta pragnąca potomstwa lub oczekująca swojego maleństwa zastanawia się, w jaki sposób powinna zadbać o siebie. Dotyczy to głównie sposobu odżywiania. Istnieje powiedzenie, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Niestety wiele kobiet wzięło sobie do serca to zgubne twierdzenie pozwalając sobie na liczne smakołyki, przez co nabierają zbędnych kilogramów po ciąży. A zgubić kilogramy nie jest już tak łatwo, jak je zdobyć.
Jedzenie za dwoje?
Jedzenie za dwoje to mit i żadna kobieta nie powinna brać tego powiedzenia do serca. W ciąży przede wszystkim należy odżywiać się ZDROWO. I jeść. Owszem jeść sporo, może nawet odrobinę więcej niż przed ciążą, ale musi to być zdrowa, pełnowartościowa dieta bogata w zdrowe tłuszcze, węglowodany, witaminy, owoce i warzywa. Smakołyki typu chipsy, frytki, smażone i tłuste fast-foody, czekoladki i ciasteczka odpadają. Od czasu do czasu kilka kostek czekolady z orzechami lub gorzkiej z pewnością nie zaszkodzi, jednak nie wolno przesadzać ze słodyczami i słonymi przekąskami. Również picie kolorowych napojów gazowanych jest niebezpieczne i niezdrowe. W ciąży natomiast służą soki ze świeżo wyciśniętych owoców lub warzyw, woda mineralna i herbatki ziołowe. Wobec owoców należy zachować ostrożność pod względem sposobu jedzenia. Surowe owoce są zwykle ciężkostrawne i długo fermentują w jelitach np.: jabłka. W ciąży, zwłaszcza późnej trawienie jest spowolnione, dlatego lepiej jeść owoce i warzywa gotowane na parze lub pić soki owocowe.
Co jeść?
Węglowodany to podstawa dla każdej dorosłej osoby, a tym bardziej dla przyszłej mamy. Dodają siły i stanowią fundament każdej diety, dlatego należy szczególnie zwrócić na nie uwagę, podobnie rzecz ma się z mięsem. Chudego białego mięsa w diecie mamy nie powinno również zabraknąć, a co więcej – mama powinna jeść mięso nawet codziennie głównie ze względu na zawarte w nim żelazo, którego zapotrzebowanie dwukrotnie wzrasta w okresie ciąży. Nie powinno się jednak spożywać surowego mięsa i innych surowych potraw jak np.: sushi. Wówczas ryzyko zachorowań rośnie ze względu na większe niż w gotowanym mięsie i rybach prawdopodobieństwo wystąpienia pasożytów. Kobieta w ciąży powinna z kolei jeść dużo nabiału i pić mleko. Jest to wskazane, gdyż organizm kobiety przygotowuje się do laktacji, przez co wiele ciężarnych kobiet miewa problemy ze stawami, cierpi na próchnicę itp. Picie mleka jest jak najbardziej wskazane. Podobnie jak picie herbaty zielonej i niegazowanej wody. Napoje gazowane powodują zgagę i wzdęcia oraz wzmożoną ilość gazów jelitowych, co powoduje ogromny dyskomfort dla ciężarnej, tym bardziej, że problemy te są i tak już dosyć często spotykane w ciąży. Duże ilości kawy nie są polecane przez lekarzy, można jedynie skorzystać z 1-2 filiżanek kawy dziennie z dodatkiem mleka.
Ogólne zapotrzebowanie na kalorie w ciąży nie zmienia się tak diametralnie jak zwykło się to sądzić. Wzrasta jedynie zapotrzebowanie na dodatkowe składniki odżywcze. Optymalne odżywianie w ciąży powinno być takie same jak przed ciążą, pod koniec można je zwiększyć o około 300 kalorii dziennie, czyli mniej więcej tyle ile posiada w sobie mały jogurt owocowy.