

Mleko jest najczęściej pierwszym pokarmem wszystkich ssaków, w tym także ludzi. Początkowo odżywia nas, sprawia, że nie jesteśmy głodni, pozwala zdrowo rosnąć i wpływa na odporność. Kiedy urośniemy na tyle, by zacząć przyjmować inne pokarmy, nierzadko dostajemy do picia mleko krowie i to właśnie z nim wiąże się dzisiejsze pytanie – dlaczego mleko jest białe? Zapraszamy do lektury!
Dlaczego mleko jest białe?
Mleko w swoim składzie zawiera wodę, laktozę (czyli pewien rodzaj cukru), tłuszcz, a także składniki odżywcze takie jak chociażby białko, wapń, potas, magnez, oraz witaminy B, A, D, K i E. To właśnie skład mleka odpowiada za jego kolor. Małe kuleczki tłuszczu, które znajdują się w każdym mleku, czy to odtłuszczonym czy pełnotłustym, na swojej powierzchni mają pewnego rodzaju błonę. To ona odbija światło w taki sposób, że nasze oczy widzą mleko jako zupełnie białe.
Pamiętajcie jednak, że w fizyce trudno mówić o kolorach, szczególnie tych skrajnych – czyli białym i czarnym. Za widzenie barw odpowiada bowiem nasz wzrok oraz mózg i jeśli którykolwiek z tych narządów ma jakąś wadę lub po prostu się starzeje, odbiór kolorów może być inny niż u zdrowego, młodego człowieka.